Press "Enter" to skip to content

Att göra en bok från grunden

När vi pratar om att göra en bok från grunden, vad tror ni att vi tänker på då? Nej, det handlar inte om att skriva boken – att skriva boken är bara det första steget. När ens manus är klart finns det många steg man behöver ta. Det första är att skicka ens manus till förlagen och invänta refuseringsbreven – med 90% sannolikhet kommer du bli refuserad.

Det andra steget är att besluta sig för att ge ut sin bok själv, något som blir vanligare och vanligare. Därefter bör man korrekturläsa boken. Detta kan man göra själv, även om det är sant att man ofta har svårt att läsa sina egna böcker – man är ofta så pass fast i berättelsen att man lätt missar olika småfel, dessutom är det oerhört svårt för en själv att upptäcka olika språkliga brister. Det finns dock en rad professionella korrekturläsare som man kan vända sig till – vi rekommenderar varmt att man beställer både korrekturläsning och ett så kallat lektörsutlåtande, som fokuserar mer på språket och berättelsen.

Sedan är det dags att gå till slutfasen av att göra sin bok, nämligen att tänka på trycket. Det är viktigt att man dels har gjort sin inlaga rätt, dessutom måste man nu välja om man vill trycka i mjuka pärmar eller hårda pärmar. Kom ihåg att hårda pärmar kostar mycket mer, för de allra flesta passar nog mjukpärm bäst – just eftersom det är enklare för en okänd författare att sälja en pocketbok för 100-150 kronor jämfört med in inbunden för minst det dubbla.

Därefter är det bara att skicka boken till tryckeriet och vänta på resultatet!

Privacy Policy