Att vara författare på heltid

Att arbeta som författare ställer krav på driv och självständighet! Det finns inget kontor att gå till från 08.00 -17.00 måndag till fredag utan arbetet sker oftast till stor del hemifrån. Detta kräver disciplin då det kan finns mängder av distraktioner i hemmet så som städning, tvätt, matlagning med mera. En stor del av författarskapet är att hämta inspiration och förvandla den inspirationen till det skrivna ordet. För att göra detta krävs fantasi och en hög nivå av kreativitet. Många författare hämtar inspiration från olika platser i världen. Den kända författaren Mari Jungstedt skriver exempelvis ofta från sitt andra hem i Spanien.

Författaryrket ställer höga krav på driv och motivation, som författare måste du själv få berättelsen att komma framåt. Om en författare har ett kontrakt med ett traditionellt förlag som exempelvis Bonnier kommer en tidspress finns för att färdigställa boken. I gengäld agerar bokförlagen bollplank och ger feedback. För att ta vara på den flödande kreativiteten stänger många författare in sig i sina hemmakontor för att skriva. Etablerade författare får ofta ett förskott från bokförlaget för att kunna jobba heltid med att skriva boken. Detta dras sedan av från den royaltyinkomst författaren får för sålda böcker men denna “återbetalning” kan förhandlas bort i avtalet.

Att driva historien framåt

En stor del av författarskapet är att göra bakgrundsresearch och ta reda på information om relevanta delar som gör att boken blir trovärdig. En deckare som innehåller grova faktafel om polisarbete kommer ha svårt att bli framgångsrik eller tagen på allvar av bokförlaget. Ett kritiskt moment i författarskapet är när boken lämnats in till bokförlaget och feedback kommer tillbaks, kritiken kan vara hård och som författare är det viktigt att finna styrka utifrån den. Det är något alla författare måste vara beredda på och kunna hantera på ett professionellt sätt för att det viktiga samarbetet med bokförlaget ska fungera bra.

Hur arbetar en författare med bokförlagen?

Som tidigare nämnt har bokförlagen en stor roll i författarens liv. De traditionella bokförlagen har en hel del PR-aktiviteter som du förväntas ställa upp på och kan ses som extra arbetsuppgifter för författaren. Det kan exempelvis vara boksigneringar i bokhandeln eller lunchevent med influensers. Det viktigaste är att samarbetet fungerar mellan författaren och förlaget. Det svåraste för författaren kan vara att ta till sig önskningar om ändringar och justeringar i texterna från förlagens sida. Men det är en del av det viktiga samarbetet. Med digitaliseringens framsteg har det blivit lättare att publicera en e-bok eller ljudbok vilket gjort att alla författare inte har samarbete med något förlag.

Hur kan en författare arbeta?

En vanlig dag för en författare kan ha aktiviteter som möten, skrivande och samtal på dagordningen. För en författare gäller det att skriva när kreativiteten flödar och ofta är det intensiva perioder när boken väl skrivs och handlingen tar form. Narrativet drivs av författaren och för att utveckla den när känslan för skrivandet finns gäller det att ha gjort researchen grundligt innan skrivandet sätts igång. Under skrivprocessen är det vanligt att stänga in sig på kontoret eller åka iväg till en plats där inga störningsmoment finns. Oftast är dessa stunder av kreativt skrivande de mest älskade stunderna i författarens liv, då blir skribenten ett med sin historia.

Vad är det bästa med att vara författare på heltid?

Att få arbeta med att skapa spänning och upplevelser i andras liv genom böcker är motiverande och roligt. Ibland kan det vara tufft och periodvis intensivt där hög press på att skapa en bra bok och deadlines från förlagen kan vara mentalt jobbiga. Samtidigt finns förlagen där som ett starkt och ständigt stöd i skrivandet. Friheten att kunna sitta var som helst och arbeta med det kreativa skrivandet är en av de absolut mest positiva sakerna med författarskapet. Även om det stundtals kan vara jobbigt att inte har några kollegor eller en riktigt arbetsplats att gå till så väger frihetskänslan upp det.