Hur får du din bok publicerad?

Det kan kännas som en svår uppgift att få sin bok publicerad, men om du vet exakt vilka steg som väntar dig har du möjlighet att förbereda dig och manuset inför detta. I grund och botten behöver du egentligen bara tre saker, 1. ett riktigt bra manus, 2. ett riktigt bra följebrev och 3. ett passande förlag. En fjärde sak skulle kunna vara rätt mindset.

Detta eftersom ett manus sällan blir antaget på första försöket, det behöver oftast skickas till många förlag innan någon nappar. Här gäller det att inte tappa tron på sig själv. Bara för att ett förlag valt att refusera innebär inte detta att manus är dåligt. Det innebär bara att manuset inte var rätt för just det förlaget. Nedan kan du läsa om stegen mot publicering.

Innan manuset skickas in…

Om du har en bok som du verkligen vill få utgiven av ett förlag är det viktigt att manuset du sänder in är så gott som felfritt. Beroende på hur pass viktigt det är att få manuset publicerat kan du med fördel låta en lektör granska ditt verk. Då kan du få värdefulla tips på hur du tar manuset till en ännu bättre nivå.

En lektör kan även kontrollera meningsbyggnad så ditt språk flyter samt göra en allra sista korrekturläsning när manuset är färdigt. Ett välarbetat manus har större chans att fånga förläggarnas intresse än ett slarvigt sådant. Om förläggaren gillar manuset är chansen stor att de önskar förbättra eller ändra det utifrån deras professionella bedömning. Se detta som en förbättring snarare än kritik.

Följebrev

Utöver ditt manus skall du inkludera ett så kallat följebrev. Ett följebrev är obligatoriskt och kan liknas vid en presentation av dig som författare. Du berättar vem du är, hur ditt manus kom till och varför just ditt verk bör publiceras. Dessutom motiverar du varför du valt förlaget i fråga samt vilken typ av målgrupp du skrivit ditt manus för.

Följebrevet skall vara knappt en A4 sida lång där din personlighet som författare kommer fram. Det är nämligen med dig som förlaget skriver kontrakt, inte manuset. Se till att brevet inte blir allt för likt ett CV så lägg ned tid på det. Följebrevet är nämligen så pass viktigt att i de fall ett sådant brev saknas kan förläggaren helt ignorera det insända manuset.

Välj rätt förlag!

Ett fel som många aspirerande författare begår är att inte göra tillräckligt med efterforskningar gällande de olika förlag som finns. Många tror att ett skrivet manus kan skickas till vilket förlag som helst men så är inte fallet. Förlagen har oftast en tydlig nisch där endast en viss typ av genren tas in och publiceras. Därför blir det viktigt att hitta rätt förlag för ditt manus.

Även om du har ett favoritförlag som du drömmer om ska ge ut din bok kanske inte detta är rätt “match”. Börja läsa på om de stora förlagen och se vart ditt manus skulle passa in. Har du skrivit skönlitteratur bör du vända dig till förlag som trycker just skönlitteratur och vice versa. Att skicka till rätt förlag direkt ökar chanserna att få boken tryckt.

Självpublicering – ett alternativ

Om det börjar kännas övermäktigt att sända manuset till olika förlag kan det vara läge att överväga andra alternativ. Möjligheten att själv publicera din bok finns alltid med den lilla haken att du betalar för processen ur egen ficka. Det finns många förlag som hjälper aspirerande författare med egen publicering, allt ifrån manusredigering till slutligt tryck. Ett bra alternativ för att förverkliga din dröm!

Sammanfattning

Har du en önskan om att få din bok publicerad bör du göra ett försök. Se till att ditt manus är välarbetat och att du har ett riktigt bra följebrev. Skicka därefter detta till väl utvalda förlag, stora som små och invänta deras svar. Kom ihåg, om du upplever att intresset är svalt från förlagens sida kan du alltid överväga självpublicering.