Hur kända författare arbetar när de skriver en bok

Författarskapet är underbart när kreativiteten flödar och fingrarna smattrar mot tangentbordet. Erkända författare kan ofta försörja sig på heltid på sitt skrivande och har hela dagarna på sig att uträtta något. Aspirerande författare måste dock finna tid mellan arbete och fritid, vilket gör att man måste vara kreativ på kommando. Många författare har ofta speciella rutiner som gör att de kan skriva mer.

Det är imponerande att se dessa genier skriva böcker, men allt är inte bara talang utan också hårt arbete och disciplin. Det viktiga är heller inte alltid att man skriver perfekt, utan att man faktiskt producerar något. Genom att inspireras av författare kan du själv ta till dig dessa knep och använda i din skrivprocess för att själv bli bättre.

Stephen King håller hårt på sina skrivrutiner

En riktig tungviktare inom litteraturen är Stephen King och det är inte konstigt eftersom han under sin karriär varit otroligt produktiv. Under de 40 år han har varit verksam som författare har han skrivit ett 40-tal böcker. King berättar att han har ett fast skrivmål varje dag och det är att skriva 6 sidor per dag, vilket han alltid försöker uppnå.

När han kommer igång med dagen har han också en speciell morgonrutin. Vid åtta-tiden dricker han en kopp te eller vatten och lyssnar på musik. King överblickar sina papper framför sig och har en liten stund för sig själv innan han sätter igång. På det sättet talar han om för sig själv att det är dags att komma igång.

Författaren Murakami är disciplinerad i ett helt år

Haruki Murakami har förtrollat oss med sina magiska böcker som har en slags upphöjd verklighet. IQ84 och Kafka på stranden är några av hans kända böcker. Men hur lyckas författaren själv ge oss tillgång till en sådan värld? Författaren är en riktig morgonmänniska och går upp klockan fyra på morgonen och skriver i cirka 4–6 timmar. På eftermiddagen springer han ungefär en mil eller simmar.

När han är färdig med sina aktiviteter har han en lugn kväll där han läser eller lyssnar på musik. Därefter går han och lägger sig tidigt, redan klockan nio. Murakami anser att det viktiga med att ha en rutin är att den fyller honom med välbehag för att bli mer mentalt upphöjd. Det svåra är dock att hålla på rutinen i nästan ett år.

Samla nya intryck är bra för kreativiteten ansåg Charles Dickens

En författare som var en riktig flanör, det var Charles Dickens. Hans arv lever kvar än med riktiga klassiker som Oliver Twist och David Copperfield. Efter en intensiv morgon av skrivande brukade han vid två-tiden gå ut på en tre timmar lång promenad i centrala London. Det är ett riktigt smart sätt att samla intryck för att sporra sin egen kreativitet.

Man berättade att när Charles Dickens var full av energi när kom tillbaka från sin promenad. Dock brukade han tillbringa kvällarna med familjen och vännerna. En annan författare, Jane Austen kunde gömma sina papper och låtsas sy när gäster kom in i rummet. Varje kväll fick hennes familj ta del av vad hon skrivit då hon läste högt från samma papper.

Kajsa Ingemarsson tycker inte man ska vara för hård mot sig själv

Så hur gör våra egna svenska författare? Många delar med sig mer av konkreta råd och tips och berättar om både post-its huller om buller och idéer som sparas i anteckningsböcker. Kajsa Ingemarsson tycker inte att man ska vara alltför hård mot sig själv när det gäller skrivandet. Hon ser även de stunder när hon inte skriver som nyttig tid, då hon kan hämta inspiration.

Betrakta skrivandet som ett riktigt jobb

Skrivprocessen ser olika ut för olika författare, men du måste själv avgöra vad som passar dig bäst. Det handlar också hur du är som person. Gemensamt för de flesta författare är att de betraktar skrivandet som ett vanligt arbete med strikta arbetstider. Det är dock förvånande att inte fler sitter uppe på nätterna, vilket är den vanliga bilden av den kreativa personen.