Tips till dig som vill skriva en egen bok

Du har pratat om det länge. Att skriva en bok alltså. Många drömmer om att syssla med sin hobby och få betalt för det. Att kunna försörja sig som författare är möjligt, men är inte helt enkelt eftersom det kräver mycket arbete och tålamod. Många med författardrömmar fick ett stort antal refuseringar innan deras bok blev utgiven. Idag är de berömda författare. Det är svårt att få tid och motivation till det omfattande arbete som det faktiskt är att skriva en bok. Vilken genre ska boken vara i och vad ska den handla om? Och främst av allt – hur börjar du?

Först och främst behöver du en idé. Du kanske har en liten aning om vad du vill skriva om baserat på ett av dina intressen eller kanske en personlig händelse som du vill bearbeta eller förmedla. En del väljer att skriva en historisk roman om de är intresserade av 1800-talet eller ett drama för att de läst en bok av en inspirerande författare. Det kan vara bra att göra små stödanteckningar i början där du skapar en tydlig dramaturgi med ett självklart slut. Sedan kan du börja beskriva dina karaktärer. Hur ser de ut och vad är deras motiv? Samla på dig så många idéer som möjligt.

Finn en skrivplats som inspirerar

Förutom tankearbetet behöver du också de rätta verktygen. Börja med att skaffa en arbetsplats som du trivs med. En ergonomisk stol och en datorskärm som är snäll mot ögonen. Om du hellre sitter i soffan med din laptop, så är det modellen för dig. Det rekommenderas att du skriver i ett dokument i en molntjänst då den inte lagras på din hårddisk. Om du väljer ett vanligt ordbehandlingsprogram, se då till att du har back-up. Ibland kan det vara vettigt att byta miljö. Ett alternativ kan vara att sitta på ett bibliotek och se människor komma och gå. Det ger dig också ett bra tillfälle att göra lite research.

Så berättar du en historia som andra vill läsa

Vad utgör en bra historia? Det är att den känns äkta och trovärdig. Dina karaktärer ska kännas väl underbyggda vilket betyder att deras handlingar ska gå i linje med hur de beskrivits under handlingens gång. Läsaren vill inte känna sig snuvad. Det värsta är när man slänger in en helt ologisk händelse som inte bidrar till berättelsens driv. I de flesta romaner finns det en intrig, något som får läsaren att vända blad och engagerat läsa vidare. Det handlar om att skapa en balans mellan språket och handlingen. Det finns många bra guider som på nätet som tipsar om berättarteknik.

Så håller du igång ditt skrivande

Om du har familj och heltidsjobb samtidigt kan det vara svårt att finna tid. Allt skrivande är bra skrivande om det bara är små anteckningar på mobilen som görs på tåget en måndag morgon. När du kommer in ett bra skrivflöde, se då till och utnyttja det. Samtidigt ska du inte bli besviken om du ibland drabbas av skrivkramp. Ibland kan man köra helt fast när man försöker förmedla en scen som bara faller platt. Ge inte upp hoppet! Inspirationen kan komma när som helst. I samband med skrivandet är det bra om du konsumerar mycket film, musik och litteratur som kan fungera som språngbräda till ny kreativitet.

Nu är det dags att ge ut din bok

Sådär! Nu börjar du komma upp i rätt antal ord. Man räknar med att det krävs ungefär 40 000 ord för att det ska räknas som en roman. Vägen dit har varit lång och nu börjar det svåra arbetet att få boken utgiven. Du kan välja att ge ut boken själv via en självpubliceringstjänst, men det kostar så klart pengar. De flesta väljer att skicka sin text till olika förlag och hoppas på att de ska ge ut boken. Konkurrensen är dock otroligt hård, så se till att sticka ut i mängden och arbeta hårt på ditt följebrev. Sälj in ditt storverk. Du har trots allt skrivit en bok.