Vanliga fällor när du skriver en bok

Drömmer du om att bli en känd författare? Är du en duktig skribent som bär på berättelser som du vill förmedla till dina läsare världen över? Då ska du absolut realisera din dröm genom att skriva din egen bok. Många får tanken att prova författarskapet, men få av dessa tar klivet och verkligen ger det ett försök. Vad har du egentligen att förlora? Få fina idéer ned på pränt och låt andra ta del av dina talanger. Det finns dock vissa saker att tänka på när du skriver en bok och vi ska här nedan ge lite tips för att undvika de vanligaste fällorna.

Alla författare har sina egna erfarenheter av skrivandet, det vill säga hur de från början kom igång med sitt arbete och de misstag som gjorts längs vägen. Samtidigt handlar det precis som med allt annat om en läroprocess där du som skribent tillåts lära dig av både bra och lite mindre bra erfarenheter. Det viktiga här är att dra lärdom av både det positiva och negativa för att på så sätt utvecklas till en fullfjädrad författare. Vilka är då några av de vanligaste fällorna som du kan råka ut för när du sitter där och författar din egen bok?

Du skriver på fel plats

Det är oerhört viktigt att du hittar rätt plats att arbeta på. Trots allt måste du få ro att tänka och finna inspiration där du befinner dig. Välj därför din arbetsplats med omsorg och gör sedan de anpassningar som behövs för att du ska kunna låta kreativiteten flöda. Att sitta skönt är förstås en förutsättning, samt att det är ett rum som ger dig tillräckligt med ljus för att det ska vara behagligt att vistas där. Vidare ska du kunna jobba utan störande ljud. En del författare lyssnar på musik när de skriver, vilket kan vara ett sätt att filtrera bort oväsen.

Du tvingar fram en berättelse

Har du ingen motivation för stunden så att du kan skriva ned något du kan stå för, låt det då vara. För att kunna vara kreativ och komma någon vart med din bok är det viktigt att du är inspirerad och motiverad. Sätter du dig ned och skriver enbart för skrivandets skull riskerar du att producera något som blir därefter – resultatet blir märkbart oinspirerat och tilltalar ingen. Har du däremot lidit av skrivkramp ett tag kan detta sätt göra så du kommer igång igen. Låt då bara orden flöda och se vad som kommer upp, chansen är stor att det lockar fram skrivflödet igen!

Du kopierar för mycket

Att direkt kopiera en text skriven av en annan författare ska du naturligtvis inte göra. Dock kan du självklart hämta inspiration stilistiskt av andra författare. Här finns dock en risk att du skriver något som “inte är du”, något som varken är roligt för dig eller dina läsare. Försök istället hitta din egen stil så känns allt plötsligt mer äkta och levande. Alla vi människor har olika personligheter och erfarenheter, låt detta skina igenom i det du skriver för att finna författarskapet inom dig själv. Berätta handlingen på ditt sätt, med dina ord och uttryck – det här har du allt att vinna på.

Du skriver om något som egentligen inte intresserar dig

Du kanske har läst om något ämne som ligger i tiden och tänker att det här kanske kan vara något att basera din bok på. Problemet kanske är att du inte alls är intresserad av det ämnet. Det här innebär vidare att du antagligen inte vet vad du själv skriver och det är med andra ord ingen fälla du vill hamna i. Dessutom blir din bok mycket svår-skriven när du konstant måste leta fakta att basera berättelsen på. Börja istället att skriva om något du känner till, helst något ämne du brinner för, så finns chansen att boken i det närmaste skriver sig självt.